Teatar Oz

12.7.2020. Nedjelja 18-22h DŽEP Obiteljski festival malih i minijaturnih scena (BRSEČ)

Džep 2020.
Dječji obiteljski festival malih i minijaturnih scena
BRSEČ 12.7.2020.

Džep 2020.
Dječji obiteljski festival malih i minijaturnih scena
BRSEČ 12.7.2020
Peti jubilarni „Džep“ – dječji obiteljski festival malih i minijaturnih scena održat će se 12. srpnja 2020. na lokacijama „Najmanjeg kazališta na svijetu“ i starogradske jezgre srednjovjekovnog gradića Brseča u organizaciji „Najmanjeg kazališta na svijetu“ Teatra Oz.
„Džep“ potiče i promovira kazališta koje njeguju male i minijaturne kazališne forme, ali i sve druge umjetnosti i umjetnike koji svoje radove „pakiraju u malo i minijaturno“.
Ove godine program se sastoji od 1 radionice za djecu, 1 predstave za djecu, 1 izložbe, 1 glazbenog programa za najmlađe, obitelj, ljubitelje kazališta i umjetnosti i sve one koji će to tek postati. Programi su prilagođeni obiteljima, posebno djeci uzrasta od 5 – 13 godina.

Unikatne džepove – zaštitni i nezabilazni znak ove kazališne manifestacije izradila je zagrebačka umjetnica Amalija Albaneže. Džepovi se dodijeljuju svim izvođačima festivala, ali i publika će imati mogućnost „prisvojiti sebi“ jedan takav džep.

Pomno odobrani programi progovaraju upravo o osjećajima koje smo prolazili kroz izolaciju s dolaskom COVIDA-19. Bude zajedništvo, ali i snagu pojedinca, razumijevanje čovjeka za čovjeka sa svim svojim manama i vrlinama. Osvještavaju i pomažu u prevladavanju strahova i boljem razumijevanju osjećaja usamljenosti, izolacije, prolaznosti života, promjena, gubitaka te životnih ljepota i darova.
Imate priliku da kroz umjetnički uzbudljive sadržaje na trenutak zastanete u potrazi za izgubljenim vremenom i da se otvorena srca prepustite imaginaciji, da se usudite sanjati i zajedno s nama prisjetite da male stvari i mali trenuci nisu mali.

PROGRAM:

18 – 22h
IZLOŽBA LUTAKA: „UVIJEK ĆE BITI SVJET(L)A!“
Margareta Peršić (Zg)

//“Najmanje kazalište na svijetu“//

18.30 -19.30h
„LOVIŠŠŠŠ“
Radionica dramskih igara za djecu 5+
Voditeljica: Margareta Peršić

//starogradska jezgra//
*Obavezne prijave SMS-om i info na 091 88 42 964

19.45 – 20.30h
„KIŠNI RAZDRAGANCI“
Koncertni tulum za djecu i odrasle

Ivanka Mazurkijević & Damir Martinović Mrle (Ri)
// starogradska jezgra Pregrad (igralište)//

21h
Ulf Nilsson:
DOVIĐENJA“ („Nasvidenje“)

lutkarska minijatura za djecu 5+
Lutkarsko kazalište Ljubljana
// 30 minuta //
//Starogradska jezgra – dvorište tete Eme//

ULAZNICA: 30 Kn po osobi
OBAVEZNE REZERVACIJE ZA PROGRAME I RADIONICU! SMS + 385 (0)91 88 42 964
(zbog posebnih preopruka javnog okupljanja moramo ograničiti broj publike)

Ulaznice plaćaju djeca i odrasli. Kupljenom ulaznicom imate pravo pogledati jedan i sve programe festivala.
Ulaznice možetete preuzeti najkasnije 15 minuta prije početka predstave na blagajni „Najmanjeg kazališta na svijetu“. Blagajna kazališta radi isključivo na dan izvedbe i otvara se 45 minuta prije početka programa.

Rezervacije za radionicu takođe su obavezne! Na broj +385 (0)91 884 29 64 pošaljite SMS s imenom i prezimenom vašeg djeteta i kojeg je uzrasta.

VIŠE O PROGRAMU:

IZLOŽBA LUTAKA: „UVIJEK ĆE BITI SVJET(L)A!“ Margareta Peršić (Zg)
Nekad smo okruženi mrakom. Nekad ne vidimo dobro. I nekad nas je strah. Zaboravljamo pustiti krijesnice iz svoje duše i zaplesati s njima. Pronaći jednu, bar jednu toplu misao, jedan dobiveni zagrljaj, osmijeh i njime obasjati tamu. Ali kada bismo se okuražili, zaklopili oči i krenuli na istraživanje tamne pećine, oboružani samo tom jednom, jedinom svjetlom mišlju, sigurna sam da bismo se ugodno iznenadili koliko i kako Odisejeva špilja može čudesno svjetliti i kako je mrak potreban da bi nam se svjetlost otkrila u svom svojem sjaju.
Ovo je izložba o putovanju prema svjetlu.

Radionica dramskih igara za djecu (5+) „LOVIŠŠŠŠ!“
Voditeljica: Margareta Peršić (Zg)

Kako ste? Ja, hvala na pitanju dobro, al moram vam priznati da mi je jako nedostajalo svih ovih mjeseci da se podružimo, naskačemo, natrčimo zajedno. Ima toliko puno igara koje možeš igrati sam i na električnim spravama, al one najbolje, najveselije i one koje se pamte, za to je potrebno da smo zajedno. Zato te pozivam da dođeš na radionicu ” LoviŠŠŠ” i da se zaboravimo u igri, a pronađemo u životu, jer “Čovjek je samo onda sav čovjek kad se igra” F. S.
Obavezne prijave SMS-om i info na + 385 (0)91 88 42 964

„KIŠNI RAZDRAGANCI“
Koncertni tulum za djecu i odrasle

Ivanka Mazurkijević & Damir Martinović Mrle (Ri)
Priprema! Pozor! Kišni razdraganci! Pripremite se na ludi šareni tulum, ples, škakljanje, zaljubljivanje, šaptanje i glasno pjevanje!
Poznati glazbenici i životni partneri, Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle iz Leta 3 snimili su dječji album imena “Kišni razdraganci” koje je vizualno oživjela autorica slikovnice Lana Letović Perčin. Njihov audio-vizualni projekt omiljen među djecom, ali i velikim mališanima, ove je godine nagrađen glazbenom nagradom PORIN u kategoriji “Najbolji dječji album”.
“Našli smo se u želji da nam svaki dan bude ‘HA HA HI HI DAN’, svaki drugi dan da bude ‘PIKNIK’ gdje nemamo ‘TAJNI’, a imamo punu košaru ‘NJAMA NJAM’ hrane, kiša nam ne smeta u ‘KAP-ima’, no treba nam sunce gdje u daljini vidimo kako nam u posjet stiže ‘ALISA’ te u ruci drži ‘BALON’. Naravno da moramo stalno biti zaljubljeni u sebe i u druge, a pjesmom ‘TEŠKA SLOVA’ završavamo pred spavanje veselom borbom u ‘JASTUČEVANJU’ te za kraj, evo ga, ‘ČIČA MIČA’ i za danas završava se ova vesela i lijepa priča”, poručuju Ivanka i Mrle.

Ulf Nilsson: „DOVIĐENJA“ („Nasvidenje“)
Lutkarska minijatura o prolaznosti

Lutkarsko kazalište Ljubljana
Uzrast: 5+
Trajanje: 30 minuta

Autor: Ulf Nilsson
Režija, ideja i vizualni dizajn:Jasna Vastl
Prijevod i adaptacija: Jasna Vastl, Ajda Rooss
Dramaturgija:Ajda Rooss
Igra: Brane Vižintin, glas dječaka Lev Jocić k. g.
Skladatelji: Polona Janežič, Eduardo Raon
Dizajn rasvjete: Igor Remeta
Predstava je inspirirana jednom od najnagrađivanijih i najprodavanijih slikovnica švedskog pisca Ulfa Nilssona i nagrađena nagradom Gran prix na PIF-u 2019.g.
Ovo je dirljiva priča o prolasku i rastanku, a ujedno i priča o životu, kada dopustimo sebi da odemo na kraj svijeta.

Nekad je gospodin August bio mlad i jak, ali sada je star i umoran. Većinu vremena samo sjedi i razmišlja o svom životu. U svom životu imao je suprugu Viktoriju, koja je bila crna kao noć i lijepa kao sunčan dan, šestero malene djece, 728 krastavaca … katkad pismo ili dva u poštanskom sandučiću. Svako jutro gospodin August pažljivo provjerava poštu. Čak i kad se osjeća jako loše…
„Poštovani g. August, vrlo sam tužan. Moj tata kaže da kad ostare, zamorci mogu umrijeti“ – piše mu mali dječak Leo.
U pismima se kroz dječju perspektivu propitkuje o odlasku, polako se suočavajući s gubitkom svog ljubimca, zamorca.
Pomisao na vlastitu smrtnost, krhkost i ranjivost našeg života plaši nas i žali, stoga smo skloni samo odgurnuti pomisao i teško možemo razgovarati o tome. Također nam je teško razgovarati s djecom o ovoj temi, jer se bojimo da bismo im mogli otvoriti ili čak produbiti bol. No usprkos svemu, „zbogom“ je snažno prisutan u njihovom svakodnevnom životu. Susreću ga u bajkama, medijima, kad na cesti primijete uginulu životinju, kad vide cvijet koji vene ili kad je ugine njihov ljubimac.
Poetična lutkarska minijatura „Zbogom“ ne donosi odgovore. Kroz djetetovu perspektivu nježno nas uvlači u priču koja nam suptilno pokazuje da je odlazak prirodni dio života.
Razvojna psihologinja dr. Ljubica Marjanović Umek naglašava da “djeca ne mogu uvijek izraziti potrebu da razgovaraju o nekoj temi, ali to ne znači da je ne doživljavaju”. Ponekad je lakše započeti razgovor o osjetljivoj temi, o kojoj često imamo predrasude, kada zajedno posjećujemo predstavu koja nudi emocionalno siguran prostor, a kasnije pruža priliku za razmišljanje i raspravu o našem i djetetovom razumijevanju gubitka, melanholije i žalosti. Trebate znati da djeca „zbogom“ percipiraju drukčije od odraslih, da je važno o tome razgovarati, svakako ne negirati.

Strpajte u džep pregršt emocija i dobrih vibracija!
Vaše „Najmanje kazalište na svijetu“
Teatar Oz

Program su podržali Općina Mošćenička Draga, TZ Mošćenička Draga, Primorsko-goranska županija, Novi list i drugi.


Vrati se natrag »