Teatar Oz

Pra priče

3 + (predškolski i školski uzrast)
Mihaela Sirotnjak Železnik

Ultimativno interaktivna lutkarsko – glumačka predstava za djecu koja oslobađa duh starohrvatskih priča, legendi i čudesnih bića. Predstava je omaž I.B.Mažuranić u kojoj je staroslavenski mit o stvaranju „Drva svijeta“ pretočen u punokrvnu bajku primjerenu djeci 21. stoljeća.(više..)

Režija/dramaturgija/glazba: Mihaela Sirotnjak Železnik
Igraju: Lorena Žuvić/Nina Sabo, Anton Železnik, Lado Bartoniček
Lutke, kostimi, scenografija: Lorena Žuvić, Maša Pucić, Luči Vidanović
Glazba: Etno band Šćike
Majstor tona i oblikovatelj rasvjete: Davor Tomić,
Trajanje: 45 minuta

SADRŽAJ
Jednog će dana, Janka – znatiželjna djevojčica sa sela, u potkrovlju svoje kuće pronaći čarobnu prašnjavu knjigu i veliki stari ormar. Pokrenut će drevnu čaroliju i postati dio zaboravljene priče koja će se poput vizije jednog nestalog staroslavenskog svijeta, običaja i vjerovanja odvijati pred njenim razgaljenim pogledom. Janka će upoznati drevne bogove Svaroga i Črnoboga, brbljavu pticu Alamperku, magična stvorenja – Malike Macmaliće i Divove, sudjelovati u vječnoj borbi dobra i zla – Zelenog (Tame) i Zlatnog sunca (Svjetla).
Kako će čarolija nestati i kako će se Janka vratiti kući otkrijte sami!

O PREDSTAVI
“Pra priče” (prašnjave priče iz drevnih vremena) je lutkarsko – glumačka predstava za djecu koja oslobađa duh starohrvatskih priča, legendi i čudesnih bića iz zagonetnog prašnjavog ormara, škrinja i trodimenzionalne knjige. Na jedan osebujan, neobičan i zagonetan način uvodi u svijet manje ili više poznatih mitova i legendi koje poučavaju vodeći djecu zaboravljenim djelovima hrvatskog nasljeđa. Primarno njeguje pozitivan odnos prema tradicijskom i prirodnom, potiče maštu i razumijevanje folklornih tradicija, simbola i običaja.
Ultimativna interakcija gradi se suptilnim režijskim postupcima i energijom izvođača s namjerom brisanja nevidljive granice između najmlađe publike i glumaca rezultirajući stvaranjem jednog malog velikog kazališta uhvaćenog u trenutak magije u našem pokušaju oživotvorenja teatra za novo pokoljenje.
Predstavu obogaćuje predivna „glazba natura“ sa zvukovima i glazbenim minijaturama izvedenim na tradicionalnim instrumentima (istarski bajs, drvena flauta, sopele) i narodne pjesme („Jeste li vidjeli moga sinka Janka“ „Rašpa“) aranžirane i uglazbljene posebno za ovu predstavu, te u dramski tekst utkani ulomci drevnih narodnih pjesama i izreka. Hvala svim glazbenicima koji su sudjelovali (Gea Anić, Marko Anić, Andy Cech i dr.)

GALERIJA


Vrati se natrag »