Teatar Oz

Organizirane posjete

Vrtićarci, školarci, odgajatelji, učitelji, pedagozi!
Ukoliko planirate provesti terensku nastavu, zanimljiv izlet ili samo posjet kazalištu obavezno se uputite u srednjovjekovni Brseč gdje vam Teatar Oz priprema raznolike varijabilne programe – organiziranje i izvođenje predstava, glazbeno – scenskih uprizorenja, radionica, izložbi, susreta s umjetnicima – u prostoru „Najmanjeg kazališta na svijetu“ te interaktivne predstave u prirodi bajkovitog Brseča, posjet rodnoj kući Eugena Kumičića i dr.

Nazovite nas na M 091 884 29 64 ili nam pošaljite upit na teataroz@gmail.com

IZ PROGRAMA ODABERITE:

DOBRO SE DOBRIM VRAĆA
lutkarsko igrana predstava za djecu 3+
prema motivima hrvatske bajke “Kako je vojnik postao kralj”
premijera planirana u svibnju 2019.

Trajanje: 35 minuta
Grupa: od 25 do 45 djece
Uzrast: 3 – 13 godina
Cijena ulaznice: 40 kn

Predstava za djecu produkcije „Najmanjeg kazališta na svijetu“
Glumačko-lutkarska predstava temeljena na hrvatskoj bajci Kako je vojnik postao kralj priča o jednom neobičnom putovanju nastalom iz mješavine dosade, usamljenosti i bezgranične mašte jedne djevojčice.
Dosada može iznjedriti čudesne stvari. Upravo to se događa i djevojčici kad u miru i tišini vlastitog bića, iz dosade, potone i zaroni duboko u svoju maštu i uprizori prekrasnu IGRU vođena predmetima koje nalazi u svojoj sobi. Mašta djevojčice vodi nas na čudesno putovanje jednog Siromaha koji na svom putu pomaže životinjama (riba, ptica) i biljkama (ružmarin) koje susreće na putu. No, na svom putu susretne Zlu Kraljicu koja obeća dati kraljevstvo onome tko se tako dobro sakrije da ga ona ne može pronaći. Siromah se odluči poigrati skrivača sa Zlom Kraljicom. U ritmičnoj igri skrivača pomažu mu životinje i biljke kojima je on pomogao na svom putu. Skrivaju ga u dubine voda, u plavetnilo neba, u zelenilo zemaljskih biljaka. I naravno, na kraju uspjeva pobjediti Kraljicu u igri skrivača, jer DOBRO SE UVIJEK DOBRIM VRACA i DOBRO S DOBRIM KORAČA.
Dinamična glazba, visoko estetizirane lutke, iznenanađujući elementi scenografije, efektni svjetleći i umirujući vizualni elementi vode, poetika ptica i zraka, osvještenost vrijednosti i ljepote zemlje, biljaka i prirode, u kombinaciji sa omiljenom dječjom igrom SKRIVAČA, spoj su onoga što može pretvoriti oči malog gledatelja u velike dalekozore kaledioskope, osjećajući da ova predstava poznaje i razumije njihovu u isto vrijeme snažnu i krhku dječju prirodu.
U svijetu tehnologije, brzog tempa života i nedostaka vremena i emocija, djeca se često osjećaju usamljena. Često se ubzava njihov tempo razvoja i igre te im se stalno nude sadržaji koji „izbjegavaju dosadu“. Dosada je uvijek bila pokretač i dosada je važan i dobar faktor razvoja djeteta. Kada mu je dosadno, dijete mora nešto smisliti, organizirati se, povezati neke stvari, napraviti možda neku novu igru, potražiti društvo.
Uz poruku vrijednosti dobrote i dobrih djela, očuvanja prirode, ova predstava poručuje da nam u trku kroz život često promiču najljepše stvari. Zapravo, dozvoljeno je i potrebno zastaviti se, ponekad i dosađivati jer je onaj trenutak kad iz nas može izaći nešto čudesno: ideja, pjesma, priča, opuštanje koje nikad ne bi upoznali da nismo na tren zastali i duboko udahnuli ili odmorili dok smo trčali negdje. A gdje?


___________________________________________________________________________________________________________________________________
KLJUČARICA
primorske priče
pripovjedno – lutkarska predstava za djecu i odrasle

Trajanje: 35 minuta
Grupa: od 25 do 40 djece
Uzrast: 3 – 13 godina
Cijena ulaznice: 40 kn

„Ključarica“ zna tajne naroda, promatra, sluša, sakuplja priče i bajke, legende i predaje, bilježi ih već tisućama godina. Svaku je priču zaključala da bi je sačuvala od zaborava. Ona koja će se uprizoriti u svoj svojoj čaroliji i pouci ovisi o ključu koji odaberete. U jednoj izvedbi možete pogledati/otključati 1-2priče. Tu možete pronaći Malu vilu, Djevojku iz Ružmarina, Legendu o Šparožnoj Jami (Kastav), legendu o Stjeni kod Kraja, Rusalku, Priče o hrvatskim divovima…
Priče su interpretirane na “ozovski” način, tkane čistom dječjom igrom i poetskom atmosferom te glazbom kraja iz kojeg dolazi priča. Svaku je likovno oblikovao jedan/na od renomiranih likovnih umjetnika/ca.
Tko zna koja vam priča pripada i zašto?


_________________________________________
________________________________________________________

KLJUČARICA
FRANKOPANOV PRSTEN

pripovjedno-lutkarska predstava za djecu i odrasle

Trajanje: 40 minuta
Grupa: od 25 do 40 djece
Uzrast: 4 – 12 godina
Cijena ulaznice: 40 kn

Autor: Mihaela Sirotnjak Železnik
Režija/dramaturgija: Mihaela Sirotnjak Železnik
Igra: Mihaela Sirotnjak Železnik
Oblikovateljica i kreatorica lutaka: Margareta Peršić
Scena i rekviziti: Margareta Peršić, Davor Peršić, Anton Železnik
Kostimografkinja: Tajči Čekada
Glazba: Elvis Stanić
Glasove posudili: Damir Orlić, Karin Frohlich
Majstor tona i rasvjete, glazbena produkcija: Davor Tomić
Oblikovatelj rasvjete: Srđan Badurina

“U pet stoljeća frankopanske povijesti utkane su mnoge priče. Neke od njih uprizorili smo upravo za vas. Da se ne zaborave. Edukativno, igrovno i poetski.”

Ključarica (Frankopanov prsten) je nastavak intimne i interaktivne predstave u kojoj se isprepliću pripovijedanje, lutkarstvo, gluma i glazba stvarajući jedno malo veliko kazalište uhvaćeno u trenutak magije u sugestivnom oživotvorenju bajki, pučkih legendi, priča i predaja. Ključarica je ovog puta odabrala priče iz života Frankopana. Priče o ljubavi i ratu, sreći i nesreći, pobjedama i porazima, strpljivom čekanju… Istkala ih čistom dječjom igrom i poetskom atmosferom, prilagodila ih djeci, prožela glazbom kraja i vremena iz kojeg priča dolazi.
Modularni koncept predstave omogućava publici da odabirom ključa sugeriraju tijek i sadržaj pojedine izvedbe postajući njen neraskidivi dio. Jer priču možete dotaknuti, pomirisati, osjetiti svim osjetilima.

Scenografija i rekviziti su izrađeni od prirodnih materijala te inspirirani dječjim igračkama i igrama (igre u pijesku, drveni štapići kao koplja i instrumenti, igre rata – šah, igra svijetlom i sjenom i sl.), vođeni idejom da predstava maloj publici ponudi i taktilni i olfaktivni doživljaj.

“Serijal” otključanih priča nastao je i nastaje u procesu umjetničkog istraživanja u specifičnim uvjetima “Najmanjeg kazališta na svijetu” u Brseču. Ovim projektom želimo ga i kroz gostovanja približiti publici nudeći joj, osim vrhunskih “malih” kazališnih ostvarenja, i atmosferu izvedbi u našem malom kazalištu gdje su glumac, scena i publika spajaju u jedno. Zajedno dišu i osjećaju, osluškuju i mirišu, vide i dotiču.
“Budite i vi djeca ključari
Priča čuvari
Ključarice priča čuvarice”

____________________________________________________________________________

“SUSRET S UMJETNIKOM”
Vedran Ružić i Teatar Oz
interaktivna predstava, razgovor s umjetnicima i likovna radionica

Trajanje susreta i likovne radionice: 1h 15 minuta
Grupa: od 30 do 50 djece
Uzrast:
3 – 10 godina
10-14 godina (program prilagođavamo uzrastu)
Cijena ulaznice: 40 kn (u cijenu su uključeni materijali za radionicu)

Zijevajte s Ozovcima i provedite ugodno i zabavno jutro s lutkom Juricom i poznatim umjetnikom, slikarom i glazbenikom V. Ružićem (glazbenik i likovni umjetnik, dobitnik Porina za najbolji Jazz album 2017.g., ilustrator dječjih slikovnica i dr.) u “Najmanjem kazalištu na svijetu” Teatra Oz.

Susret je zamišljen kao vrlo ležeran razgovor djece i umjetnika poput intervjua koji gledate na televizijskom programu, kao posjet djece umjetničkom ateljeu iz kojeg se čuje muzika. U ateljeu umjetnik koji slika na svom omiljenom štafelaju, sluša glazbu i stvara. Na ramenu mu sjedi nestašni lutak Jurica. Susret je to, u kojemu djeca mogu pitati sve što ih zanima, sudjelovati i naučiti štošta o umjetnosti, umjetnosti kao zanimanju i najvažnije- kako povezivati umjetnosti (slikanje-glazba, ilustracije-pisanje, kazalište-likovna umjetnost i sl.)

Nakon zabavnog i inspirirajućeg susreta slijedi mala likovna ili glazbeno – likovna radionica na temu „Koje je boje glazba“, “Mačke (debele od ljubavi)”, “Slikaj ono što vidiš” i sl. Temu odabiremo ovisno o uzrastu ili po dogovoru._____________________________________________________________________________


“MRAV, MRAV, MRAV I CVRČAK“ u starogradskoj jezgri Brseča

i razgovor s glumcima u „Najmanjem kazalištu na svijetu“

lutkarsko – igrana predstava za djecu
Teatar Oz
Trajanje: 45 minuta
Razgovor s glumcima : 15 minuta
Grupa: minimalno 80 djece
Uzrast: 3 – 11 godina (predškolski i raniji školski 1.- 4. razred)
Cijena ulaznice: 35 kn

„Mrav, Mrav, Mrav i Cvrčak“ vedra je i dinamična glazbeno-edukativna predstava za djecu, nastala na temelju jedne od najpoznatijih Ezopovih basni „Cvrčak i mravi“. Putem ovog glumačko-lutkarskog komada koji se koristi i animacijom predmeta te teatrom sjena, dijete prati život mrava kroz sva godišnja doba. U predstavi se svira i pjeva uživo. Djeca će upoznati puhački instrument saksofon kroz različite glazbene žanrove.
Priča nas istovremeno uči da moramo biti vrijedni, marljivi i radišni poput mrava, ali ponekad i bezbrižni poput Cvrčka. Trebamo prihvatiti jedni druge u svojim različitostima i na taj način kreirati suživot.
_________________________________________________________________________________________________