Teatar Oz

Kako je princeza postala žaba

IMG_1481 (3)
Umjetnička organizacija Clou i Teatar Oz
Autorski projekt Nine Sabo
Glazba/asistent režije: Mihaela Sirotnjak Železnik
3 + (predškolski i raniji školski uzrast, 1.-2-razred)
Trajanje: 35 minuta

Kada se odlučite za bajku, nećete pogriješiti ako odaberete uvrnutu bajku „Kako je princeza postala žaba“ – autorski projekt Nine Sabo nastale u koprodukciji Umjetničke organizacije Clou i Teatra Oz.
Jeste li ikada čuli priču o neobičnoj princezi koja je postala žaba? Načulite uši i zatvorite oči… Jeste li ih zatvorili? Svi? Onda krenimo…Princeza Vasilisa živi u dvorcu, na vrhu brda, okružen velikom i sanjivom šumom. Dvorac je udaljen od grada i ostalih ljudi, pa je princeza najčešće sama. Ova princeza ne želi biti princeza. Ona sanja da postane žaba. Da, dobro ste čuli, baš žaba! Zašto i hoće li u tome uspjeti…dođite i pogledajte sami! Pomognite princezi da sazna da je mašta najmoćnija magija od svih magija i da je svi posjedujemo. I princeza i svaka djevojčica i dječak, mama, tata, baka, djed, pas, mačka, pa i morski puž.

“Čitala sam priču o princezi koja je poljubila žabu, a žaba se odmah pretvorila u princa. Odmah sam se počela zanimati za to kako je taj žabac postao princ i jesu li možda sve žabe zapravo začarani prinčevi? I ako jesu, postoje li i princeze koje su se u nekom trenutku pretvorile u žabu?

Kako u knjigama sve piše, ja sam i dalje čitala, pa saznala da u nekim knjigama princ biva taj koji poljubi žabu, a ona se pretvori u princezu.
Ali zašto bi netko princa i princezu pretvorio u žabu?

Onda sam i dalje čitala i čitala i saznala da to nitko zapravo ne zna. U svim verzijama priče razlozi su uvijek oprečni- jednog je princa vještica pretvorila u žapca zato što je bio jako dobar, drugog je neka druga vještica pretvorila u žapca zato što je bio zločest i nepravedan, princezu je pretvorila u žabu zato što nije slušala roditelje, jednu drugu zato što je vještici rekla da je vještica…

Ja nisam princeza, ali sam ponekad jako dobra, ponekad zločesta i nepravedna, ne slušam uvijek svoje roditelje, a da sretnem vješticu, sigurno bih joj rekla da je vještica; no svejedno me nitko nikada nije pretvorio u žabu.

Zato sam odlučila postati samoprozvana princeza i otkriti kako se to postaje žaba.”
(Nina Sabo, glumica)

Premijerna izvedba predstave: 31.7. 2016. NEDJELJA u 18h, Najmanje kazalište na svijetu, Brseč („Džep“ – dječji festival malih i minijaturnih scena).


Vrati se natrag »