Teatar Oz

Dobro se dobrim vraća

lutkarsko-igrana predstava za djecu 3+
premijera 25. svibnja 2019.


UZRAST: predškolski (3+) i rani školski uzrast (1.- 4.razreda)
TRAJANJE: 35 minuta

Autor: Mihaela Sirotnjak Železnik (prema motivima hrvatske bajke “Kako je vojnik postao kralj”)
Redateljica/ dramaturginja/ autorica glazbe: Mihaela Sirotnjak Železnik
Igra: Mihaela Sirotnjak Železnik
Oblikovateljica i kreatorica lutaka: Margareta Peršić
Scena i rekviziti: Margareta Peršić/ Davor Peršić/ Anton Železnik/ Tonči Adulmar
Kostimografkinja: Iva Magdić
Autor aranžmana i orkestracija: Olja Dešić
Majstor tona i rasvjete/ glazbena produkcija/ snimanje: Davor Tomić
Oblikovatelj rasvjete: Srđan Badurina
Glasove posudili: Damir Orlić i Gloria Fabijanić-Jelović
Snimano u studiju: Maraton i Megaphone

Hvala svim dobrim ljudima koji su uz nas, dipl.ing. agronomije Anamariji Popović za izradu herbarija, našoj maloj Ledi na inspiraciji i neizbježnom utjecaju, muzama, voden vilama, vilama oblakinjama i drugim čudesnim bićima, hvala svima…

Predstava za djecu produkcije „Najmanjeg kazališta na svijetu“
Glumačko-lutkarska predstava temeljena na hrvatskoj bajci Kako je vojnik postao kralj priča o jednom neobičnom putovanju nastalom iz mješavine dosade, usamljenosti i bezgranične mašte jedne djevojčice.
Dosada može iznjedriti čudesne stvari. Upravo to se događa i djevojčici kad u miru i tišini vlastitog bića, iz dosade, potone i zaroni duboko u svoju maštu i uprizori prekrasnu IGRU vođena predmetima koje nalazi u svojoj sobi. Mašta djevojčice vodi nas na čudesno putovanje jednog Siromaha koji na svom putu pomaže životinjama (riba, ptica) i biljkama (ružmarin) koje susreće na putu. No, na svom putu susretne Zlu Kraljicu koja obeća dati kraljevstvo onome tko se tako dobro sakrije da ga ona ne može pronaći. Siromah se odluči poigrati skrivača sa Zlom Kraljicom. U ritmičnoj igri skrivača pomažu mu životinje i biljke kojima je on pomogao na svom putu. Skrivaju ga u dubine voda, u plavetnilo neba, u zelenilo zemaljskih biljaka. I naravno, na kraju uspjeva pobjediti Kraljicu u igri skrivača, jer DOBRO SE UVIJEK DOBRIM VRACA i DOBRO S DOBRIM KORAČA.
Dinamična glazba, visoko estetizirane lutke, iznenanađujući elementi scenografije, efektni svjetleći i umirujući vizualni elementi vode, poetika ptica i zraka, osvještenost vrijednosti i ljepote zemlje, biljaka i prirode, u kombinaciji sa omiljenom dječjom igrom SKRIVAČA, spoj su onoga što može pretvoriti oči malog gledatelja u velike dalekozore kaledioskope, osjećajući da ova predstava poznaje i razumije njihovu u isto vrijeme snažnu i krhku dječju prirodu.
U svijetu tehnologije, brzog tempa života i nedostaka vremena i emocija, djeca se često osjećaju usamljena. Često se ubzava njihov tempo razvoja i igre te im se stalno nude sadržaji koji „izbjegavaju dosadu“. Dosada je uvijek bila pokretač i dosada je važan i dobar faktor razvoja djeteta. Kada mu je dosadno, dijete mora nešto smisliti, organizirati se, povezati neke stvari, napraviti možda neku novu igru, potražiti društvo.
Uz poruku vrijednosti dobrote i dobrih djela, očuvanja prirode, ova predstava poručuje da nam u trku kroz život često promiču najljepše stvari. Zapravo, dozvoljeno je i potrebno zastaviti se, ponekad i dosađivati, jer tad proniknemo u sebe, u dubinu vlastitog bića i to je onaj trenutak kad iz nas može izaći nešto čudesno: ideja, pjesma, priča, opuštanje koje nikad ne bi upoznali da nismo na tren zastali i duboko udahnuli ili odmorili dok smo trčali negdje. A gdje?


Vrati se natrag »